HEM       VAD ÄR SHIATSU H? HISTORIK     PATIENTBERÄTTELSER TIDNINGSARTIKLAR KONTAKT

  

Stockholms Shiatsu H Institut - Vad är Shiatsu?


Shiatsu H har sina rötter 4000 - 5000 år tillbaka i tiden. Det är en manuell behandlingsmetod som har sitt ursprung i Japan och bygger på samma principer som akupunkturen och den traditionella kinesiska medicinen, d v s att människan behandlas utifrån insikten att kropp och själ hör ihop. Shiatsu är urmodern till många alternativa behandlingsformer såsom akupressur, chiropraktik, naprapati, energimassage m m.

Shiatsu H är en djupverkande behandling som förebygger och helar fysiskt, psykiskt och känslomässigt. Vi ger en helhetsbehandling där vi går igenom hela kroppen och inte bara de kroppsdelar som har sjukdomssymptom. Vi "trycker ut" ryggen, manipulerar leder och trycker på akupunkturpunkter längs kroppens meridianer (energibanor) för att ge energi och balans i organen. Kroppen har ett eget apotek och terapeuten trycker på punkter som stimulerar kroppens immunförsvar och egna läkekrafter.

För att vi ska må bra och vara i harmoni behöver vår energi flöda fritt i sina banor. Stress, oro och bekymmer blockerar energiflödet och tappar oss på energi. Som följd av detta uppstår spänningar, depressioner, sömnlöshet och sjukdomar. Vi kompletterar vår fysiska behandling med samtal och rådgivning, allt efter behov.


Shiatsu H står för Shiatsu enligt Henningmetoden och skiljer sig från andra shiatsuutövare bl a genom:

  • Att den starka grundkänslan i Shiatsu H är att givaren är mamma eller pappa i behandlingen och att mottagaren är barnet. Detta gör att vi tar ansvar för våra patienter även utanför behandlingsrummet. Patienten kan ringa oss när som helst (även under kvällar, helger och semestrar) för att få råd och stöd i en jobbig situation.

  • Att terapeuten behandlar max 4 patienter per dag för att kunna ge en fullgod behandling och för att vi ska bibehålla vår egen friskhet.

  • Att varje patient får 1 behandling per vecka som omfattar hela kroppen och alla meridianer. Alltså ingen symptombehandling.

  • Att vi behandlar människor inte sjukdomar. Kroppen, psyket och livssituationen måste harmoniera för att man ska bli frisk.

  • Att våra patienter endast har underkläder på sig när vi behandlar. Terapeuten måste se hur kroppen ser ut för att ge en bra behandling. Det kan finnas skador, hudför- ändringar, åderbråck m m som är viktiga att ta hänsyn till. Dessutom är beröringen mellan hand och hud otroligt viktig för en nära kontakt mellan patient och terapeut.

  • Att Shiatsu H inte använder maten som medicin. Vi tror på en sunt odlad och blandad kost utan överdrifter. Grundregeln är: lagom av allt som du mår bra av och tycker om. Tvinga inte i dig sådant som du inte tycker om bara för att det är "nyttigt".